I slutet av förra veckan hölls årets upplaga utav Microsoft Ignite, en av de större konferenserna under året och som alltid så presenterades det en rad spännande nyheter från Microsoft. Vi har tagit del utav materialet och sammanfattat de största nyheterna inom M365 med fokus på samarbete och produktivitet.

Det övergripande budskapet som sändes ut i fråga om Microsoft 365, var ”Re-energize your workforce with M365”, dvs ge din personal ny energi med M365, vilket är ganska passande efter mer än två år utav hemarbete. Företag, organisationer och framförallt medarbetarna måste hitta tillbaka till en ny rytm, nya arbetssätt och på olika sätta hitta nya anledningar att ta sig in till kontoret. Baserat på dessa spaningar så var det föga förvånande att de flesta nyheterna inom M365 var inriktade på att försöka förbättra det hybrida arbetslivet.

Microsoft Places

En välkomnande nyhet var appen Microsoft Places, som kommer lanseras någon gång under nästa år, men vi kommer troligtvis att få se den ganska snart i en betaversion. Med motiveringen ”A space becomes a place when people give it meaning” introducerades Microsoft Places, en ny arbetsplatsapplikation med syfte att brygga gapet mellan fysiska och virtuella arbetsplatser och få en bättre bild över hur den hybrida arbetsplatsen ser ut. Det appen ämnar göra är bland annat:  

 • Visa upp en instrumentpanel över vilka som är på kontoret
 • Kunna se vilka arbetsplatser som andra har bokat i närheten utav dig
 • Schemalägga din pendling samt ge dig förslag på pendlingsaktiviteter
 • Smidigare rumsbokningssytem samt möjlighet att hitta till olika rum på kontoret
 • Status som indikerar var en person befinner sig (dvs på kontoret, hemma)
 • Förse chefer och ledare med insikter och rekommendationer på medarbetarnas attityder kopplat till hybrida riktlinjer
 • Förse chefer och ledare med insikter och rekommendationer kring användningen utav kontoret för att kunna göra förbättringar

Läs mer här: Introducing Microsoft Places: Turn your spaces into places | Microsoft 365 Blog

Mesh Avatars i Private Preview

Under förra årets konferens annonserades Microsoft Mesh, en mixed reality funktion som ger Teamsanvändare en möjlighet att samarbeta i en virtuell värld och jobba med 3d-objekt. Under årets konferens så avslöjande man äntligen att man kommer lansera möjligheten att designa sin egna Mesh Avatar (dock fortfarande i Private preview, men ändå). Tillvägagångssättet är enkelt, via Avatarappen i Microsoft Teams App Store så kommer man kunna designa upp till tre olika avatarer. Genom att använda avatarerna så kommer man fortsättningsvis att kunna vara närvarande på möten trots att man väljer att ha kameran avstängd.

Läs mer här: Introducing Mesh avatars for Microsoft Teams in Private Preview – Microsoft Community Hub

Partnerskap med Meta  

Microsoft annonserade också att de kommer ingå samarbetsavtal med Meta (f.d. Facebook) för att kunna köra Microsoft Teams, SharePoint och andra M365 tjänster på en Meta Quest VR headset. Anledningen till partnerskapet är kort och gott att kunna låta sina användare få en större valmöjlighet kring vilken enhet de ska välja (i detta fall handlar det om VR-teknik) när de ger sin in i metaversen.

Här kan man läsa mer om nyheten:   Microsoft and Meta partner to deliver immersive experiences for the future of work and play – The Official Microsoft Blog

Microsoft Teams Premium

En annan spännande nyhet som presenterades var Microsoft Teams Premium, en ny tillvalslicens för de användarna och organisationerna som vill få åtkomst till ytterligare funktionalitet. Några exempel på funktionalitet som man kan förvänta sig är följande:

 • Möjligheten att välja mötestyper med vissa standardinställningar t.ex. om du bokar ett workshopmöte så kommer vissa mötesinställningar redan vara förkonfigurerade
 • Funktionalitet som medför att man kan skräddarsy sin mötesupplevelse genom att använda företagets loggor och bakgrunder för både lobbyn och själva mötet
 • Mer avancerade funktionalitet vid produktion utav webinar
 • Och bättre designade B2C mötesupplevelse som t.ex. att kunna skicka ut påminnelsesms i förväg till kunden, kartlägga väntetiderna m.m.

Teams Premium kommer förut detta också innehålla mer intelligens, där man kommer få personaliserade sammanfattningar och insikter från möten, Ai-genererade uppgifter från möten, bättre sökfunktion i efterföljande transkriberingarna samt realtidsöversättningar för 40 språk.

Vi kan förvänta oss att se dessa funktioner och licensmodellen komma på plats under februari 2023.

Här hittar du mer information om Teams Premium samt i denna artikel  

Några mindre nyheter men ack så viktiga:

Det sker ständigt nya uppdateringar och förbättringar inom Microsoft 365 produktportfölj. Här kommer en kort sammanfattning över de viktigaste att känna till:

Cameo, möjligheten att integrera din Teamskamera bild med din PowerPoint Live presentation så att den sömlöst följer med i presentationen. Excel Live, där mötesdeltagare kan samredigera en Exceldokument direkt i mötesfönstret. Together mode har också uppgraderats med funktionalitet som att kunna tilldela platser till mötesdeltagarna och välja att alla ser Togehter mode. Den nya funktionen för arbetstider och plats (Hours and location) – tillgänglig från både Outlook och Teams – gör det enklare att schemalägga möten genom att låta medarbetare ange och justera om de kommer vara tillgänglighet från kontoret eller på distans från timme till timme.

Vi kommer utöver dessa få möjligheten att skicka korta inspelade videoklipp direkt i Teamschatten, schemalägga svar i chattar, radera chattar och mention @everyone där alla i gruppkonversationen kommer kunna få notifikationer utan att du ska behöva skriva ut varenda person.

Frågor jag ofta får från kunder har att göra med möjligheten att skräddarsy Teamskanaler. Nu kan jag också gladligen presentera att man kommer ha möjligheten att fästa viktiga inlägg, skapa en informationspanel i kanalen och skräddarsy kanalrubriken så att den följer organisationens färgtema.

För ännu fler nyheter besök Microsoft Ignite Book of News

Microsoft Viva

Trots att det inte var någon stor nyhet som presenterades på just Micosoft Ignite kring Microsofts nyaste produkt, så har det nog inte undkommit någon att Microsoft Viva utvecklas i rask takt.

För någon vecka sedan lanserades Viva Goals, Microsofts OKR-verktyg (obkective and key results) där uppköpet av Ally.com för ungefär ett år sedan låg till grund för denna Viva-modul. Det ska bli spännande att se vad Viva Goals har utvecklats till och hur man lyckats integrera Ally.com in i resterande Microsoft 365-svit.

Även modulerna Viva Amplify, verktyg för att sprida budskap och kommunikationskampanjer brett i hela organisationen och Viva Pulse, ett utvärderingsverktyg som hjälper chefer att ta pulsen på företaget, introducerades för några veckor sedan. Mer information om dessa hittar ni här.

Med detta kan man konstatera att många utav Microsofts nya uppdateringar, produkter och applikationer ligger i linje i vad som efterfrågas utav marknaden och de utmaningar som många utav er därute lyfter. Det viktiga är att organisationerna fortsätter jobba proaktivt med arbetsplatsstrategier och utvärderar hur tekniska framsteg ska kunna förankras i nuvarande arbetssätt och vilka arbetsvanor som kanske måste ses över för att låta ny teknik introduceras.  Om ni har några frågor eller behöver hjälp så tveka inte att höra av er till oss på Diwo!